Is waterstof de toekomst?

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Nieuws

JA, voor grote industrieën en voor vervoer van mensen en vracht. Maar dan moet de waterstof wel duurzaam gemaakt worden met zon of wind.
NEE, voor het verwarmen van de huizen op grote en kleine schaal.

Lees hier de toelichting over waterstof als de oplossing voor het energieprobleem.

Er wordt veel gesproken in kranten en televisie over waterstof, waterstof als de oplossing voor het energieprobleem. Even een paar weetjes: 

 • Waterstof wordt gemaakt van water en je hebt elektriciteit nodig wat het water te splitsen in waterstof en zuurstof. 
 • Als je elektriciteit gebruikt van kolen of gasgestookte centrales dat is dat niet duurzaam en heb je nog steeds CO2 uitstoot.
 • Elektriciteit van zonnepanelen en windmolens is wel duurzaam. 
 • Van ons energieverbruik is 20% elektriciteit en 80% warmte. Vandaar dat je met stuk of tien zonnepanelen je eigen elektriciteit  kan maken maar je hebt veel meer nodig om je huis te verwarmen. 
 • Je hebt veel zon of wind nodig om waterstof te maken. Bijvoorbeeld om Everdingen een hele winter te verwarmen zijn de drie grote windmolens bij Hagestein nodig en grote tanks om waterstof te bewaren voor gebruik in de winter. 
 • Bij verbranding (Bijvoorbeeld om je huis te verwarmen) heb je zuurstof nodig uit de lucht en de rookgassen is puur water. 
 • In plaats van aardgas kan je waterstof door de gasleiding laten stromen. Je hebt dan thuis een andere CV ketel nodig. De aardgasinstallatie moet dan wel een beetje aangepast worden. Een groter probleem is hoe schakel je over? Er kan maar 1 soort gas door de leiding dus een hele straat of dorp of woonwijk moet in 1 keer overschakelen, in 1 dag. Ten opzichte van aardgas is waterstof op dit moment duurder. 
 • Voor grote industrieën is duurzame waterstof ideaal. Deze fabrieken draaien nu al vaak op waterstof maar dan gemaakt uit aardgas. Vandaar dat de grote windparken op zee ook waterstof gaan maken voor bijvoorbeeld de industrie in Rotterdam. Hiervoor worden aparte waterstof leidingen aangelegd. 
 • Ook voor vervoer, bussen, vrachtwagens, auto,s, treinen en zelfs vliegtuigen is duurzaam gemaakte waterstof een oplossing om CO2 uitstoot te verminderen. Bij Kooijman in Vianen komt volgend jaar een waterstoftankstation, de eerste in de regio. 
 • De netbeheerders als Stedin bij ons zien waterstofopslag als een mogelijkheid om als er teveel elektriciteit is hier waterstof van de maken en als er even te weinig is dan waterstof weer gebruiken voor elektra. Ze blijven dan net zo flexibel als nu met aardgas. 

Conclusie

Waterstof is de toekomst? JA, voor grote industrieën en voor vervoer van mensen en vracht. Maar dan moet de waterstof wel duurzaam gemaakt worden met zon of wind. 

Water is de toekomst? NEE, voor het verwarmen van de huizen op grote en kleine schaal.

EnergieCoöperatie Huibertstroom heeft een onderzoeksbureau ingeschakeld om de mogelijkheden van waterstof voor Everdingen te onderzoeken in vergelijking met andere oplossingen zoals warmtepompen en warmte uit de rivier. Dit onderzoek is in Oktober van dit jaar uitgevoerd. De conclusies uit dit onderzoek voor waterstof: 

We hebben drie grote windmolens of een combinatie met meer dan 10 hectare zonneweide nodig voor duurzame warmte uit waterstof in  Everdingen. Waterstof opslaan in opslagtanks in de zomer en gebruiken in de winter. Dit is sociaal en economisch niet haalbaar binnen 5 jaar. Als u interesse heeft kunt u dit rapport opvragen bij Huibertstroom, info@huibertstroom.nl.